Reflectie tijdens ALL GREEKS FESTIVAL: maak kennis met de… | NTGent
ALL GREEKS FESTIVAL

Reflectie tijdens ALL GREEKS FESTIVAL: maak kennis met de sprekers

| 26 april 2024
Op zondagochtend maakt ALL GREEKS FESTIVAL tijd voor reflectie over het centrale thema van die festivalweek. Maak hier kennis met alle sprekers.

🏺 ZONDAG 5 MEI: 'DE VERERING VOORBIJ / IFIGENEIA IN TAURIS'

Lindah Leah Nyirenda (moderator) is geboren in Ndola, Zambia en groeide op in België. Ze is schrijver, spoken word artiest en activist met een fascinatie voor taal, geschiedenis en mythologie.

Tina De Gendt is historicus en auteur. Ze engageert zich in tal van projecten rond migratie-erfgoed. Sinds 2018 reist ze in opdracht van het STAM naar de superdiverse wijken van Gent, waar ze samen met buurtbewoners op zoek gaat naar verborgen stadsgeschiedenissen. Ze is ook bekend van haar boek Turkije aan de Leie.

Idries Bensbaho is een Gentenaars met Marokkaanse roots. Hij is maker/speler, student en sociaal ondernemer. Hij produceerde en speelde mee in Gastarbeiders, een kortfilm over de angsten, twijfels en obstakels van de eerste generatie Marokkaanse arbeidsmigranten in België.

Jan Dumolyn is als historicus verbonden aan de Universiteit Gent en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies. Hij publiceert vooral over de middeleeuwse stadsgeschiedenis van de Lage Landen, volksopstanden en collectieve acties. Dumolyn zetelde in de commissie die vorig jaar de felbesproken ‘Canon van Vlaanderen’ samenstelde.

🏺 ZONDAG 19 MEI: 'DE WAANZIN VOORBIJ / HERAKLES' WAANZIN'

Zoë Ghyselinck (moderator) is classicus en postdoctoraal onderzoeker. Na haar studies specialiseerde ze zich in de receptie van de Griekse tragedie en het filosofische concept van het tragische in de Duitse neoklassieke literatuur. Vandaag werkt ze aan moderne en hedendaagse representaties van communicatie met de doden, bemiddeling en de ontwikkeling van communicatietechnologieën.

Leen Verhaert is sinds 2020 coördinator en webredacteur bij PsychoseNet, een online platform over psychose, stemming en herstel. In 2018 schreef ze naar aanleiding van haar acute psychose het boek Zintuig verzint.

Ook een ervaringsdeskundige van De Steiger neemt deel. Dat is een zorgprogramma voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en een psychiatrische kwetsbaarheid. De Steiger maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain.

Khadija El Kharraz Alami is een Nederlandse theatermaker, regisseur en actrice. Voor Hekabe’s Revenge is Grief, eveneens onderdeel van ALL GREEKS FESTIVAL, liet ze zich inspireren door ontmoetingen met kinderen, jongeren en volwassen die in het P.C. Dr. Guislain verblijven.

Laura Zuallaert startte oorspronkelijk als fotograaf, maar ontdekte al snel haar liefde voor film en ontpopte zich tot documentairemaker met een open blik naar de wereld. Ze maakte films in Peru, Israël, Jordanië, Brazilië en Eritrea, en werkte onder meer voor Vranckx.

🏺 ZONDAG 2 JUNI: 'DE TWEESTIJD VOORBIJ / FENICISCHE VROUWEN'

Zoë Ghyselinck (moderator) - zie hierboven.

Bieke Purnelle is journalist, schrijver en co-directeur van RoSa vzw, het Kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen. Tijdens ALL GREEKS FESTIVAL werkt ze mee aan SMEEKBEDE! op 1 juni, waarbij een koor van Gentse dochters, moeders en grootmoeders in volle verkiezingstijd meer erkenning en bescherming eist.

Israe Aiach is student rechtspraktijk aan HOGENT en EU-jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad. Ze bereidde ‘first voters’ van 16 tot 18 jaar voor op het Groot Debat 2024 (25 april 2024), waarbij ze in gesprek gingen met elkaar en beleidsmakers. Ze is ook medeoprichter van BRAVE vzw.

Pascal Gielen is cultuursocioloog en als hoogleraar cultuursociologie verbonden aan ARIA/Universiteit Antwerpen. Vertrouwen, zijn laatste boek, gaat over het toenemende wantrouwen in medemensen, overheden en bedrijven. Hij pleit voor een politiek van vertrouwen die mensen in verbinding hun eigen cultuur laat ontwikkelen en beheren.

🏺 ZONDAG 16 JUNI: 'HET NOODLOT VOORBIJ / ZEVEN TEGEN THEBE' 

Freddy Decreus (moderator) is een klassiek filoloog met een academische carrière aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde over theatergeschiedenis, tragedie en komedie in westers en postkoloniaal perspectief, en de mythe in (post)moderne tijden. Hij gaf ook workshops over psychotherapie en bio-energetica en bouwde in Heusden mee het therapeutisch centrum Huize Asclepius uit.

Ariane Bazan is als klinisch psycholoog en onderzoeker verbonden aan de Université Libre de Bruxelles en de Université de Lorraine in Nancy. Ze heeft een zelfstandige praktijk als psychoanalyticus en schrijft een maandelijkse column voor De Standaard.

Nele Buyst werkt als dichter en als PhD-student verbonden aan de Universiteit van Antwerpen, departement filosofie. In haar onderzoek focust ze op ecologie, kwetsbaarheid, en herstel. Haar nieuwe bundel CORPS, poreus verschijnt in mei.

Hilde Gilbos en Mieke De Veuster zijn als onthaalmedewerker en therapeut, beiden vrijwilligers, verbonden aan TEJO Gent. TEJO biedt laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar: kortdurend, onmiddellijk, anoniem en gratis.

Süleyman Güngör is jeugdwerker bij Jeugdhuis VZW Özburun.

Neslihan Dogan is als publiekshistorica verbonden aan het STAM, waar ze onder andere het Turks-Gents Erfgoedtraject leidde. Ze heeft een hart voor migratie- en gendergeschiedenis.

Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren