Tweede editie GIF-festival toont onomstreden klasse van… | NTGent
Gif Banners4 Logo 1

Tweede editie GIF-festival toont onomstreden klasse van cultuurstad Gent

| 25 januari 2024
De tweede editie van het Ghent International Festival (GIF), van 4 tot 21 april 2024, toont de wonderlijke dynamiek, klasse en grandeur van Gent als cultuurstad. Acht huizen bundelen de krachten voor een multidisciplinair kunstenfestival met als thema ‘THE YOUTH IS THE CITY, THE CITY IS THE YOUTH’. Zoals alleen Gent dat kan!

Ghent International Festival, kortweg GIF, is een biënnale waarvoor cultuurhuizen uit Gent zichzelf overstijgen. Voor de tweede editie werken acht partners samen: CAMPO, Gouvernement, KOPERGIETERYKunsthal Gent, NTGentOpera Ballet VlaanderenS.M.A.K. en VIERNULVIER. Van beeldende kunst over opera tot dans, theater, performance en meer: GIF biedt een indrukwekkende staalkaart van wat cultuurstad Gent te bieden heeft.

Het thema van de tweede editie is THE YOUTH IS THE CITY, THE CITY IS THE YOUTH. Jongeren staan centraal in het DNA van het programma. Niet toevallig is Gent in 2024 ook Europees Jongerenhoofdstad. Tijdens GIF is werk te zien van jonge makers, van kunstenaars die werken met kinderen en jongeren, én van kunstenaars die zich de vraag stellen wat het betekent om jong te zijn.

Vlaggenschip is Building Castles in the Sky, een productie van Gouvernement in samenwerking met alle partners van GIF die je naar uiteenlopende delen van de stad brengt. Onder impuls van een groep makers krijgen kinderen de kans om hun fantasieën over hun eigen buurt om te zetten in unieke kunstwerken.

(lees verder onder de video)



Ook de meer donkere kanten van jeugdigheid komen aan bod. De Britse Katy Baird biedt een rauwe en ongefilterde inkijk in de menselijke behoefte aan afleiding en genot. Milo Rau, huisartiest bij NTGent, laat ons via het oerverhaal Medea zien hoe kinderen omgaan met de radicale kracht van tragedie en de Braziliaanse maker Frederico Araujo geeft inkijk in zijn grillige zoektocht naar zijn queer identiteit. In White Flag stelt regisseur Benny Claessens traditionele mannelijke waarden als kracht, heldendom en genialiteit in vraag.

Een andere thematische lijn – hoe kan het ook anders in Gent? – is de transformerende kracht van muziek. Kunstenaars als Francesca GrilliBrian LobelTarek AtouiAnna Vercammen & Joeri Cnapelinckx en Krystian Lada maken klank en muziek tactiel, of gebruiken opera om het systemisch racisme in haar geschiedenis in vraag te stellen.

Kunst vreet aan de status quo én verbindt, niet in het minst op GIF. Het veelkoppige gelegenheidscollectief GERMAN STAATSTHEATER zet de klassieke Duitse theatertraditie op zijn kop. Lisa Vereertbrugghen laat zien wat volksdansen en hardstyle feestjes met elkaar gemeen hebben. De Deense choreograaf Mette Ingvartsen maakt de onderhuidse verbondenheid van een groep skaters zichtbaar. En tijdens het uitbundig slotfeest Countdown ontmoeten makers en publiek elkaar.

Alleen de mens kan fantaseren Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst