LUNCH & GESPREK over 'De onbestemde stad' tijdens NTTent | NTGent
202401 tomat soep op 02

LUNCH & GESPREK over 'De onbestemde stad' tijdens NTTent

| 1 oktober 2024
Op zondag 6 oktober organiseert NTGent een lunch in de NTTent met als thema 'De onbestemde stad'. Op deze pagina krijg je meer context.

Tomat

Deze zondagmiddag nodigen de cursisten van Ligo, het Centrum voor Basiseducatie in de Rabotwijk, iedereen uit om samen te koken, verrukkelijk te tafelen en de toekomst van de NTTent te verbeelden. Zij startten het buitengewone traject Tomat op, waarin een taalbad Nederlands gecombineerd wordt met moestuinieren en omvangrijke maaltijden uit hun thuisland bereiden. Op die manier kunnen de cursisten ook hun schat aan kennis en kunde, aan herinneringen en verhalen delen die achter dat telen en koken schuilgaan. Onder andere met de ouden van dagen in het Sint-Antoniushof, waar de klas een verloren gewaande aanplanting omtoverde tot een weelderige plek die voedt, versterkt en verbindt. In de NTTent geven foto’s en flarden van hun verhalen een unieke inkijk in het grondwerk van de Tomatten.

202401 tomat soep op 01

Stedelijke leegte vol betekenislagen en radicale verbeelding

Het traject is ook de inspiratiebron om met elkaar in gesprek te gaan over soortgelijke publieke plekken in onze stad: onbestemde, vaak naamloze witruimtes, rafelranden van het stedelijke weefsel, die schijnbaar geen functie of betekenis hebben. Maar als we aandachtiger kijken en dieper graven, kunnen we precies op die plekken onvermoede betekenislagen bovenspitten en bijzondere verhalen ontdekken die een stem verdienen, een forum en megafoon zelfs! Er kan niet-erkend verlies achter zo’n stedelijke leegte schuilgaan, de nood aan sociale strijd, of een radicale herverbeelding van wat het betekent om samen te leven in de stad. Zoals de Tomatten dat doen, door hun zorgzame, verbindende omgang met aarde, voedsel, taal en elkaar.

Ieders praktijkkennis van onze onbestemde stad is waardevol en welkom. Ze wordt tijdens deze sessie op drie verschillende manieren in kaart gebracht: door illustraties van Klara Vanstraelen (Endeavour), door placemats, waar elkeen zelf op kan schrijven en tekenen, en door het tafellaken, dat tegelijk een plattegrond van Gent voorstelt. Het zal naar die gemapte publieke plekken zijn dat de NTTent de komende seizoenen zal reizen.

Het bedreigde Bloemekenswijkbos en blinde vlekken op het openbaarvervoerplan

Naast de moestuin van Tomat komen zeker nog twee uitgelezen voorbeelden van zulke plekken aan bod: het Bloemekenswijkbos en de vele verdwenen bushaltes (3000 in heel Vlaanderen), die sinds begin 2024 blinde vlekken maken op het Gentse openbaarvervoerplan. Actievoerders voor het behoud van het ontzettend bio-diverse bos, dat in zijn voortbestaan bedreigd wordt, komen getuigen over het kolossale belang ervan voor de wijk. Het is een hittebestendige vrijhaven die zich onttrekt aan het superfunctionele weefsel van de stad. De Gentse Busbeweging vertelt over haar rouwstoet voor geschrapte haltes, die de voorbije lente aan het Zuid plaatsvond. Dat die haltes spookachtige plekken zonder bestemming werden, treft vooral de kwetsbaarste mensen onder ons. De Busbeweging pleit voor een beter uitgebouwd openbaarvervoernet, ook om de klimaat-crisis op een sociaal rechtvaardige manier het hoofd te kunnen bieden.

Tomat schenkt ons als slot van deze sessie én van NTTent nog overheerlijke thee. Stand-up philosopher Laura van Dolron, die het hele vierdaagse programma op de voet volgde, brengt ondertussen verslag uit van haar bevindingen en ontmoetingen. In een op maat gemaakte voorstelling tracht ze, zoals steeds in haar werk, een etage te zakken: van ons hoofd naar ons hart.

OV IMG 7233
Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid