ALL GREEKS FESTIVAL lokt duizenden toeschouwers | NTGent
06 04 24 4

ALL GREEKS FESTIVAL lokt duizenden toeschouwers

| 21 juni 2024
Met een dionysiche party op de Blaarmeersen en een allerlaatste tragedie sluiten NTGent en zijn tientallen partners op 22 en 23 juni het ALL GREEKS FESTIVAL af. Het stadsfestival lokte de voorbije weken duizenden liefhebbers, passanten en buurtbewoners.

"ALL GREEKS FESTIVAL is meer dan een leuk uitje voor bezoekers. Het brengt de inwoners van de stad bij elkaar voor verhalen die nog altijd resoneren. Laten gemeenten daarom een voorbeeld nemen aan Gent en hun inwoners garanderen dat zij een regelmatige dosis cultuur kunnen blijven innemen. Al zal de grootschaligheid van het Gentse initiatief niet gemakkelijk te evenaren zijn."

De Nederlands krant Trouw steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. Acht weken, acht wijken en 34 evenementen lang inspireerde ALL GREEKS FESTIVAL de stad en zijn inwoners, die in grote getale kwamen kijken.

De opkomst was het grootst bij de Openingsparade op 1 mei, waaraan 400 tot 500 mensen deelnamen, maar ook voor de opvoering van Antigone in de Amazone in het Citadelpark, de speech van Stefan Hertmans aan het stadhuis, de voorstellingen op het strandje aan het Houtdok,... daagden honderden mensen op. Zelfs de voorstellingen bij zonsopgang, zo vroeg als 5u30 's ochtends, lokten tientallen geïnteresseerden.

Een enorme opsteker voor de organisatoren, al was de grote massa trekken niet per se de eerste bedoeling van NTGent en zijn tientallen partners. Essayist Nele Buyst, die de derde week van het stadsfestival van nabij volgde, beschrijft het succes ervan als volgt in haar verslag:

"Door te experimenteren met gratis theater in de openbare ruimte haalt het festival drempels weg, lost het controle, hoeft één voorstelling niet alle verwachtingen in te lossen, zit de rijkdom juist in de veelheid van de perspectieven (...) Het spel met beperkte technische middelen en ondersteuning maakt van theater opnieuw een belevenis waarrond mensen kunnen samenkomen, of waarvan ze kunnen wegwandelen (...) Alleen al het aandurven van zoveel onzekerheid is heerlijk tegentijds en getuigt van lef."

DICHTER BIJ DE STAD

“Sinds het begin van het festival zijn we overspoeld met de enthousiaste aandacht van pers en publiek", zegt co-curator en stadsdramaturg Matthias Velle. "Onze karavaan is overal gastvrij en genereus ontvangen. Het was ongelooflijk hoe in elke wijk een nieuw 'wij' tot stand kwam, samengebracht door de blijvende kracht van de antieke tragedies."

"Door de theaterzaal achter ons te laten en nederig contact te maken met verschillende buurten, stond ons stadstheater twee maanden lang middenin de samenleving", zegt co-curator Benoit Vanraes. "Wellicht beseffen we nog niet ten volle wat ALL GREEKS FESTIVAL allemaal teweegbracht. Veel enthousiaste toeschouwers vroegen alleszins naar meer, een verzoek dat NTGent in zijn oren knoopt."

De nieuwe artistieke leiding van NTGent maakt de komende jaren een speerpunt van een grotere verbinding met de stad. Eén voorbeeld daarvan is de NTTent die begin oktober vier dagen lang op het Sint-Baafspein staat bij de opening van het nieuwe seizoen. Die reist de komende jaren door de stad en landt telkens op een andere verliesplek: een plek waar de stad of zijn inwoners iets belangrijk kwijtraakten dat opnieuw verbeeld wordt.

SLOTFEEST

Het ALL GREEKS FESTIVAL eindigt in het weekend van 22 en 23 juli met twee opvoeringen en een gratis dionysisch Midzomernachtfeest in de Gentse Blaarmeersen. Er zijn optredens van schroothoop, K1D, Brik Tu Tok en dj Ninette. Tussendoor zijn er performances van Serdi Beatbox en dramastudenten van KASK en RITCS. Zondagochtend brengen Villa Voortman, Het Scheldeoffensief & Comp. Marius de allerlaatste Griekse tragedie van het festival. Daarna wordt de olympische vlam die acht weken lang meereisde met het festival, plechtig gedoofd.

Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren Alles zit nog vol met toekomst